Com prevenir i alentir la miopia?

Com prevenir i alentir la miopia?

Com prevenir i alentir la miopia?

Ens trobem en un moment de rècord històric d’afectació de miopia a nivell mundial, al voltant d’un 30%. Tot i que, el més alarmant encara, és que al ritme amb el que s’està incrementant es preveu que a l’any 2050 un 50% de la població mundial serà miop.

Com en altres aspectes, si parlem de percentatges mundials la incidència de la miopia no és equitativa. Cal matissar que als països asiàtics estan arribant al voltant d’un 90% de miops i en països com Etiòpia es queden amb un 6%. A Catalunya a dia d’avui hi ha un 30% de persones miops.

Factors de risc

  • Antecedents familiars de miopia: 3 cops més de predisposició a tenir miopia els fills en el cas que un dels progenitors que sigui miop, i 6 cops més predisposició en el cas de ser-ho tots dos.
  • Edat: Dels 7 als 17 anys és quan tindran més probabilitat de desenvolupar miopia.
  • Feina de prop: Sobretot si supera les 2 hores i mitja diàries.
  • Poca estona a l’exterior: Passar menys d’una hora a l’exterior s’ha vist que té un factor de risc en el desenvolupament de la miopia.

Per què és important controlar la miopia?

El principal problema és que estan augmentat el nombre de persones que tenen miopia de més de 5 Diòptries, que són considerades miopies altes, amb les que s’associa un increment d’incidència de malalties oculars greus com la degeneració macular miòpica, despreniment de retina, o glaucoma entre altres. Com més alta sigui la miopia més risc de patir una malaltia en la salut visual en l’edat adulta.

Quines tècniques optomètriques ajuden a controlar la progressió miòpica?

Els optometristes valorem en cada cas, en funció de l’edat, els factors de risc i el ritme d’increment de la miopia quina és l’opció de tractament més adequat. Per ordre de major a menor efectivitat de control, són:

  • Lents Orto-K: Unes lents de contacte semi-rígides que amb un disseny perifèric personalitzat modifiquen la curvatura de la còrnia durant la nit. Així doncs durant el dia es gaudeix d’una visió nítida sense lentilles i sense ulleres.
  • Lents de contacte específiques: Unes lents de contacte toves amb un disseny que controla el desenfocament perifèric. Existeixen en formats rebutjable d’ús diari o bé mensual.
  • Lents òptiques digitals: En el cas de no poder adaptar alguna de les dues opcions anteriors, ens podem ajudar d’unes ulleres, amb unes lents que varien les diòptries que necessitem quan mirem de prop, amb mirada inferior, de les que necessitem quan mirem de lluny.

Depenent de cada cas, l’èxit amb l’alentiment de la progressió miòpica oscil·la entre un 30-75%. Amb aquestes opcions de tractament estem fent prevenció de miopies altes, i de les seves complicacions oculars, que ens poden portar a pèrdues de visió irreversibles.

En aquesta gràfica podem observar com varia l’augment de miopia segons el tipus de tractament optomètric que s’utilitzi. En l’eix horitzontal hi ha l’edat de les persones i en l’eix vertical la potència diòptrica de la miopia.

Les lents de Contacte Orto-K o les lents de contacte específiques són les que alenteixen més la progressió de la miopia, mentre que una compensació de la miopia sense cap tipus de tractament preventiu fa que l’augment de miopia sigui molt més ràpid i molt més elevat pel que fa a la graduació.

Núria Roure Greoles
FEDERÒPTICS ROURE

www.federopticsroure.cat

Apunta't a la nostra newsletter

i entra en el sorteig de 5 entrades setmanals al cinema de Mollerussa