Estàs preparat per l’estiu? Protegeix els teus ulls!

Estàs preparat per l’estiu? Protegeix els teus ulls!

Amb l’arribada de l’estiu, augmenten les activitats a l’aire lliure, l’exposició solar i en determinades hores del dia l’índex UV s’incrementa. Els raigs solars que travessen la capa d’ozó són UVA (95%) i UVB (5%), invisibles a l’ull humà i perjudicials pels teixits oculars si no els protegim adequadament.

Quins danys pot produir la llum UV sobre els nostres ulls?

La fotoqueratits, causada per la reflexió en superfícies com la neu, la sorra del desert o la platja i danys crònics com el pterigion, els carcinomes i les cataractes que estan relacionades amb l’efecte acumulatiu de la radiació UVA al llarg de la nostra vida.

La OMS (Organització Mundial de la Salut) afirma que més del 80% de l’exposició a la radiació UV al llarg de la nostra vida s’acumula abans dels 18 anys d’edat.

Com protegir adequadament els nostres ulls?

Tots fem servir protector solar per la pell així que és important no oblidar-se dels ulls. La millor protecció és mitjançant les ulleres de sol adquirides en un establiment sanitari òptic.

Totes les ulleres de sol protegeixen dels raigs UV?

No hem de confondre el color de les lents i la seva tonalitat amb els filtres UV. Primer, hem de diferenciar entre lluminositat i radiació UV. Les categories de la lluminositat van del 0 al 4 (segons norma ISO 12312-1) i indiquen el percentatge de llum que la lent deixa passar. Si és més fosc, més reduirà la intensitat de llum i més còmoda serà la visió; en quant als filtres solars, han d’estar homologats per la CE i han de bloquejar al 100% els UVA i UVB  en totes les categories. Si més no, hem  d’evitar comprar lents de baixa qualitat que no filtren correctament la llum UV, però si la visible, afavorint una major dilatació pupil·lar i com a conseqüència, un increment de la radiació que reben els ulls.

Quin tipus de filtre i/o tractament és el més adequat?

Les lents o filtres solars s’han d’adaptar a diferents necessitats i condicions de l’usuari i seguint l’assessorament de l’òptic optometrista, podrà escollir el tipus d’ulleres de sol més adequat en funció de les activitats que realitzi. A ser possible les ulleres de sol han de ser envolvents per evitar l’entrada de la llum perifèrica, la més perillosa segons estudis recents.

Tenint en compte que els nens són els més vulnerables a la radiació UV ja que tenen la pupil·la més gran, el cristal·lí més clar i passen més temps a l’aire lliure, la protecció és necessària a qualsevol edat.

Mercè Petit
Diplomada en Òptica i Optometria
Mollerussa Visió

Apunta't a la nostra newsletter

i entra en el sorteig de 5 entrades setmanals al cinema de Mollerussa