BENEFICIS D’EXPLICAR UN CONTE AL TEU FILL!!

BENEFICIS D’EXPLICAR UN CONTE AL TEU FILL!!

L’experiència d’explicar un conte és altament gratificant, els submergeix en el món de la ficció i els desperta una curiositat insaciable.

Letícia Asenjo, psicòloga i terapeuta, ho explica: “Està demostrat científicament que les històries de ficció ajuden els nens a entendre que hi ha altres maneres de veure i viure el món. Potencien la comprensió de l’altre, l’empatia i la mentalització”.

Un conte per a cada edat 

 

Arribats a aquest punt ens preguntem quins contes s’adeqüen més a l’edat dels nostres fills. ¿Hi ha un conte per a cada edat? “Quan són molt petits, els àlbums il·lustrats són molt adequats perquè ells mateixos podran passar les pàgines, amb imatges i colors que els cridin l’atenció. Però a partir d’aquí s’ha de respectar el ritme de cada infant. És molt important que s’escullin els llibres tenint en compte els interessos i aficions dels infants, perquè és una manera de motivar-los i captar la seva atenció. Quan són més grans, cal no tenir prejudicis: els còmics i les revistes també són lectures fantàstiques perquè, a més de llegir, potencien el coneixement d’altres formes d’expressió artística com ara la il·lustració i la fotografia”.

Més enllà de la pràctica d’explicar un conte cada nit, és bo que incitem el fill a continuar llegint quan es fa més gran. Podem adequar les lectures als seus gustos i moment evolutiu. Perquè no oblidem que escoltar un conte -i més endavant llegir-lo és una activitat apassionant. I aquest és l’últim i més important dels beneficis. Gaudir. Passar-s’ho bomba. Acabar un llibre i voler repetir-ho. Ja ho sabeu, pares i mares. Espereu que arribi la nit. Intimitat. Llum tènue. Obriu un conte i…

Consells per crear un bon ambient lector

Aquests són els consells segons Letícia Asenjo, psicòloga i terapeuta, per crear un ambient òptim a l’hora d’explicar un conte.

  • Buscar un espai íntim on pare o mare i fill puguin sentir-se còmodes. És important que l’adult se situï prop del nen per poder-lo tocar i abraçar.
  • S’aconsella una llum tènue i groga que permeti observar les il·lustracions, i que impregni de certa màgia l’experiència del conte.
  • És important dotar d’elements interpretatius els diàlegs dels personatges. Sentir la mare fent veu de fada no és sentir la mare; és sentir la fada.
  • És important comentar amb el fill què els ha semblat el conte. Les opinions dels nens són ocurrents i interessants.
  • Per acabar, tanquem el conte i fem un petó de bona nit. El nen se submergeix en el son de la ficció… fins l’endemà!
suenospesadillasexplicacion-focus-0-0-983-557
logo_color_1

Apunta't a la nostra newsletter

i entra en el sorteig de 5 entrades setmanals al cinema de Mollerussa